16 reasons it's time to change your job

The most common reasons for changing job.

2340 by Jobspace.bg Job Seekers
Blog Title
09.03 2022

Всеки заслужава по-добра възможност за работа.

Ако искате развитие, търсенето на работа е постоянен процес. Дори да не търсите работа в момента, не пропускайте възможности, винаги наблюдавайте пазара и особено какво предлагат HR Агенциите,защото не се знае кога ще се появи неустоимо предложение.

Но как да разберете кога е време за смяна на настоящата работа? Ето най-честите причини, поради които служителите сменят работата си:


1. Липса на колегиалност и добър, сплотен екип

Човек прекарва по-голямата част от живота си на работното място и ако се намираме в токсична среда, не бива да прави компромиси. Липсата на колегиалност и недоброжелателно поведение в екипа води до тежки емоционални тревоги и прегаряне.


2. Липсва добра корпоративна култура и социална отговорност на организацията


Имиджа на работодателя, неговата социална отговорност и каузата, която споделя, трябва да отговарят и на вашите ценности. Работодателската марка е обвързана с ангажираността ви като служител и ако се срамувате да сте посланик на марката на работодателя, това е ярък признак, че е време за смяна на работата.


3. Неудовлетворяващо заплащане


Усещането, че не сте добре заплатени, води до намаляване на ангажираността и до там, че няма да използвате пълния си потенциал на работното място. Няма по-голям застой за един служител, ако той не използва пълния си потенциал. Ако уважавате себе си, никога не трябва да допускате такава демотивация, която ще спре собственото ви развитие.


4. Липсват ясно начертани кариерни пътища за развитие


Всеки уважаващ себе си професионалист, трябва да има ясно начертан кариерен път. И ако тази подробност липсва при вашия работодател е време да се погрижите за собственото си развитие. Защото ако няма развитие,липсва прогрес. А липсата на прогрес е застой или деградация. Не искате това за себе си, нали?


5. Липса на възможност за кариерно и/или професионално развитие


Липсата на развитие – технологично или йерархично е маркер да се поогледате. Застоят в уменията ви прави не конкурентен.


6. Некомпетентен ръководител


Некомпетентният ръководител е предпоставка за конфликти и изграждане на токсична среда. Едва ли очаквате да сте грешно оценен на работното място.


7. Несъответствие между лични и фирмени ценности


Ако настоящият ви работодател не споделя същата визия или ценности като вас, може би е време да потърсите фирма, която го прави.


8. Силно стресова среда


Независимо дали става въпрос за физическото или психическото ви здраве и двете са важен аспект за представянето ви в професионален план и трябва да се вземат предвид при евентуална смяна на работата.


9. Желание за промяна на кариерното развитие


Малки или големи, целите, които сте поставили в кариерното си развитие, са важни. Лесно е да се пуснете по течението и с години да работите работа, в която отдавна не гоните първоначалните си цели и амбиции. В този случай ще ви трябва малко време, за да направите преоценка на настоящото си положение и евентуално да потърсите нова работа, която да ви върне на пистата към поставените цели и пътят към щастието на работното място.


10. Липса на баланс „работа-личен живот“


Работата е важна, защото носи прехраната ви, но ако не балансирате добре с личния си живот, ще дойде момент,в който ще сте пропуснали важни години или време прекарано със семейството си. Едва ли искате да съжалявате за това един ден.


11. Липса на признание на постиженията


Липсата на признание на работното място е повод за нещастие и признак номер едно, че е време да смените работата си. Всеки, който предлага свободното си време, умения и таланти за благото на работодател и не е подобаващо оценен е време да преразгледа целите си.


12. Скучна, безинтересна работалипсват предизвикателни проекти


Тривиален факт е, че професионалното ви развитие е от ключово значение за кариерата ви. Ако работата не ви учи на нищо ново, може бие време да се преместите на друго работно място, на което ще продължите да усвоявате нови знания и умения.


13. Не използвате пълния си потенциал

 

Ако вече не откривате предизвикателства на работното си място, е много вероятно от това да страда цялото ви представяне. Може битова е моментът, в който трябва да се разделите с позицията си и да откриете новото си поприще, дори то да бъде в рамките на същата компания. В този случай е добре да проведете професионален разговор със своя мениджър, да достигнете до дъното на ситуацията и да откриете най-правилния изход от нея.


14. Не се чувствате щастлив и удовлетворен на работното си място

 

Щастието на работното място е ключово за доброто представяне,съответно ако липсва, това е равносилно на посредствена работа и нещастен живот. Едва ли искате това за себе си.


15. Преместване на компанията на неудобна локация

 

Локацията на офиса е от голямо значение, особено за работодатели в големите градове, където трафикът е засилен, а задръстванията крадат от времето ви. Времето е най-ценният ни ресурс и ако има подобни предпоставки за кражбата му е маркер, че е време за промяна.


16. Липсва сигурност на работното място

 

В този случай е важно да предприемете мерки, докато корабът не е потънал. Времената са тежки за множество компании, затова е важно да сте максимално наясно какво се случва във вашата. Ако се окаже, че бизнесът на работодателя ви е тръгнал надолу, може бие време да си тръгнете навреме и да не чакате момента, в който ще бъдете съкратени.

 

Свободни позиции за работа, можете да разгледате тук.

JobSpace.bg automatically matching employers and job seekers to help them find and contact each other directly, faster and easier than ever! Our Goals are to help job seekers find the job they dream! To help employers attract top talents faster! To help both sides to make better decisions based on real data for the Job Market!