Salary negotiation!

How to negotiate a higher salary?

787 by Jobspace.bg Career guidance
Blog Title
18.02 2022

Въпроса за очакваната заплата е основен и се задава на всяко интервю за работа. Той е в помощ на работодателите и неимоверно смущава кандидатите за работа. Много от кандидатите се страхуват от този тъй неудобен въпрос, защото има разпространено схващане, че работодателите задават този въпрос, за да могат по един или друг начин да се възползват, като предложат по-ниска от предвидената сума при оферта за работа. Няма как да избегнете въпроса за заплатата на интервю за работа, защото това е добре наложена практика от компаниите. Но трябва ли да се страхувате от този въпрос или можете да се възползвате от него, за да си договорите по-добро заплащане?


Да, неимоверно може и да има лоши практики на някои организации, но повярвайте една организация с добра фирмена култура, държаща на своя имидж и на служителите си, не би допуснала да прецака новите си служители. Въпроса за заплатата се задава и поради други причини, например за някои организации е важно да могат да отговорят на исканата от кандидата заплата, за да може той да е достатъчно мотивиран в работата си в последствие.


Така, че въпроса за заплатата е важен и задължителен на интервю за работа. Но може да се разглежда не само в полза на работодателите, а в полза и за кандидатите,за да си договорят по-дори възможности. Тук не стои въпроса защо се задава, а как вие като кандидат за работа можете да извлечете полза от него.  


И така как да договорите по-добра заплата за себе си?


Първото и много важно нещо, което всеки кандидат за работа,трябва да знае е че, за да си договори мечтаната работа, той трябва да умее да се презентира. Да покаже на работодателя какъв принос може да има за организацията, да покаже какъв проблем може да му реши и защо заслужава заплатата, която иска.


Търсенето на работа може да се разгледа като продажбена сделка. Вие продавате опита, уменията и свободното си време на работодателя, а той ви плаща за това. За да ви плати по-високо, вие трябва да покажете собствената си добавена стойност и да го убедите, че ще му решите належащ проблем.


За да се позиционирате правилно и за да предложите решение на проблем на работодател е необходима подготовка.


1. Трябва да познавате себе си и силните си страни,за да знаете с какво сте уникални.

Това ще ви помогне да идентифицирате пазарната си цена.


2. Трябва да сте наясно с кариерните си цели – къде сте сега и къде бихте искали да бъдете.

Необходим е гъвкав план, с които да си издействате развитие в бъдеще.


3. Трябва да действате - да знаете как да продадете таланта си и да достигнете вашата цел.

Най-често това включва да сте наясно с позицията, която искате да заемете, работодателя при който искате да работите. Как да използвате опита и талантите си, за да решите належащ проблем за работодателя, за който искате да работите.


Това включва задълбочено проучване на заплатите в бранша,предпочитания работодател, неговата фирмена култура, ценности, мисия, нужди,включително нива на заплащане в самата организация.


Ако нивата на заплащане в организацията са по-ниски от вашите очаквания, помислете как бихте предизвикали интереса на работодателя,така че да е готов да плати повече за вас.


Проучването е сила, защото показва проактивност, а проактивността е едно от най-ценените качества, които работодателите търсят в своите служители.


Да умееш да поискаш..или как да продадеш таланта си на най – добрата цена.


Основни похвати при договарянето на по-висока заплата.

Трябва да проучите добре:


1. Кой е важният човек, когото трябва да впечатлите

Разберете, кой взима решенията за назначаване? Какви качества търси в кандидатите? За да му покажете, че вие сте човекът, който търси.


2. Идентифициране на пазарната ви цена – съотношение между умения и опит и заплатите в бранша


3. Проучване на компанията – обороти, проекти, нужди, проблеми и т.н

Методите за проучване могат да бъдат най-различни –интернет, преса, социални мрежи, служители на самата организация и не на последно място HR агенции. Много от организациите работят с посредници, които могат да ви помогнат в подготовката за интервю.


И така стигаме до самото договаряне. Как да отговорите на въпроса каква заплата очаквате?


Пряко и без заобиколки. Никой не обича тези разговори. Затова е най-добре да се говори без излишни увъртания и/или недомлъвки. Разговорът трябва да е кратък и съдържателен. 


Започнете като покажете поредица от надграждащи успехи и решени от вас проблеми на бивши работодатели най-пряко свързани с настоящата позиция, така че да посеете семето в ума на интервюиращия „той е правилния човек“.  Аргументирайте се измеримо и в цифри.


След това посочете диапазон на очакваното заплащане, с долна граница сумата, която ви удовлетворява.


Така работодателят ще възприеме  долната граница за абсолютния минимум, под който не трябва да пада.


Моят съвет е никога не бъдете крайни и неотстъпчиви. Вие трябва да покажете гъвкавост и че сте склонни на диалог. Това е първата стъпка към поставяне на добра основа за договаряне. Има ли диалог, ще има и решение базирано на златната среда. Т.е. ползотворно и за двете страни. А ако сте достатъчно подготвени и продадете таланта си успешно, може и да получите всичко, което очаквате.


Посочване на конкретна сума, показва липса на диалог. Липсата на диалог не е във ваша полза, защото, ако сте се позиционирали по-високо от предвидената от работодателя сума, той директно ще ви отхвърли като кандидат. Но ако сте склонен на преговори, в хода на преговори, отново може да си издействате исканата сума, особено ако сте способни да се презентирате добре и да покажете, че вие сте точния човек.


Освен това, когато договаряте заплата, гледайте на възнаграждението като на пакет, а не само на заплата. Трябва да се има предвид, че възнаграждението се формира освен от заплата и от социални придобивки (ваучери, допълнително здравно осигуряване и други), от работни придобивки (мобилен телефон, кола и други),натовареност (напрежението на работното място, гъвкаво работно време), работна атмосфера (приятен и чист офис, светла приветлива стая и други), транспорт(отдалеченост от дома, покриване на транспортни разходи), колектив (приветлив и дружелюбен колектив, социално ориентирани ръководители) и други. Всеки от изброените фактори си има своята материална и/или нематериална цена, която е строго индивидуална. Тази цена винаги трябва да прибавяте или изваждате от брутната заплата, за да може да достигнете до нетното трудово възнаграждение за вас.


И запомнете договарянето на възнаграждение е договаряне на цена за труд, а не покриване на нужди. Аргументи от рода на "имам кредити за плащане","квартирата ми е скъпа" и други такива правят лошо впечатление.Мениджмънтът гледа на заплащането на труда като на пазарна стока. Готови са да платят вашия труд, а не вашите разходи. Какви разходи имате си е ваш проблем.


Знайте проактивните и смели кандидати успяват. Много често вие сами си поставяте ограниченията. Ако не вярвате, че заслужавате определена заплата, как ще убедите ръководителя си, че трябва да ви я плати. И тук, както и при всички преговори, важи правилото, че страните, започващи преговорите с по-високи очаквания, постигат по-високи резултати.


За дави улесним в процеса на проучване на работодатели и нивата на заплащане във вашия бранш, можете да използвате JobSpace.bg. Стараем се да бъдем полезни, като даваме статистика на заплатите по индустрия и локация, защото ни е грижа. Регистрирайте се и се възползвайте от функционалните предимства на сайта.

JobSpace.bg automatically matching employers and job seekers to help them find and contact each other directly, faster and easier than ever! Our Goals are to help job seekers find the job they dream! To help employers attract top talents faster! To help both sides to make better decisions based on real data for the Job Market!