Questions you can ask during a job interview

How to show commitment and interest in the company you are applying for?

1669 by Jobspace.bg Interview
Blog Title
18.02 2022

Интервюто за работа е интерактивен процес, който изисква двупосочна дискусия. Ако само интервюиращият задава въпроси, а кандидатът отговаря на тях, в края на интервюто и двамата участника ще се чувстват изтощени и не до там удовлетворени.

За да се получи харизма между двете страни е необходимо да се създаде една добра дискусия. В която и двете страни, да извлекат нужната информация за себе си.
Целта на задаването на въпроси от страна на кандидата е:

1)     Да покаже интерес към компанията;

2)     Да покаже ангажираност и мотивация към позицията;

3)     Да получи повече информация, която да използва в своя полза, в последващи етапи на процеса;

4)     Да спомене нещо за себе си, за което не е станало въпрос, а ще му донесе полза за взимане на решение за назначаване.

 

Ето някой най-важни въпроса, които можете да зададете на интервю за работа. И все пак не прекалявайте, за да не удължите прекалено интервюто и да постигнете обратния ефект - отегчение и чувство за загуба на ценно време у интервюиращия.

 

1.      Въпроси свързани с организацията

Покажете, че сте се интересували от организацията. Разгледали сте, с какво се занимава, какви продукти / услуги предлага, но бихте се радвали на информация, която няма от къде да се прочете, например какви са бъдещите планове за развитие на компанията, каква е фирмената култура, социалната отговорност на компанията, поискайте информация за структурата на организацията, други офиси и т.н. Въпросите за компанията разкриват дългосрочен интерес на кандидата към организацията.


2.       Въпроси свързани с позицията

Например, защо е отворена позицията, дали се разширява екипа, какви точно ще бъдат задълженията свързани с позицията, на какво ниво в йерархията се намира позицията, на кой пряко ще се докладва свършената работа, какви са възможностите за развитие, предлагат ли се обучения, кои са предизвикателствата, които трябва да се преодолеят от човека назначен на тази позиция, кои са най-важните цели, които трябва да се постигнат в близката половин или една година, кой би бил идеалния кандидат за позицията – какви качества и умения трябва да притежава.

Информацията за позицията ще ви даде представа дали искате да я заемете или не. Ще знаете дали ще се справите със задълженията и можете да изтъкнете точно причините защо вие сте подходящ за тази позиция, като дадете пример как вашия профил отговаря на нуждите на компанията.


3.       Въпроси свързани с организацията на труда

Например, кои ще са най-спешните задачи, които трябва да бъдат свършени още след назначението, как изглежда един типичен ден на служителя заемащ тази позиция, очакват ли се промени в задълженията за позицията, какви грешки обикновено са допускани за тази длъжност, прави ли се оценка на представянето на служителите и как се оценят резултатите от положения труд, колко пъти годишно се прави такава оценка, кои са показателите, по които се измерва представянето, какъв е процеса по въвеждане на новите служители в организацията, фирмата разписва ли конкретен кариерен път за развитие на всеки служител и т.н.

Такъв тип въпроси ще ви дадат много ясна представа за нивото на организацията и дали ще имате поле за развитие в тази компания.


4.       Въпроси за екипа

Важно е да получите информация за екипа, в който ще работите, като големина, позиции, структура и вътрешни процеси на комуникация и взаимодействие, очаква ли се разрастване на отдела, взаимодейства ли се с друг екип от организацията.

Така, ще придобиете впечатление за отборния дух в организацията и дали той отговаря на вашите принципи и ценности.


5.       Въпроси за мениджмънта

Поискайте информация за мениджмънта, как общува със служителите, кой ще бъде прекия ви ръководител, какво се толерира в работата и какво не, от мениджмънта.

Така ще придобиете впечатления за лидерските умения на ръководителите, защото те са от съществено значение за добрата работна среда.

Информация за 10-те най-често задавани въпроси на интервю за работа и какъв смисъл стои зад тях, можете да прочетете тук.

А съвети как да се държите на интервю за работа, можете да прочетете от тук.

JobSpace.bg automatically matching employers and job seekers to help them find and contact each other directly, faster and easier than ever! Our Goals are to help job seekers find the job they dream! To help employers attract top talents faster! To help both sides to make better decisions based on real data for the Job Market!