Как да се държим на интервю за работа?

Или как да направим добро впечатление, за да ни назначат!

3058 by Jobspace.bg Интервю
Blog Title
18.02 2022

Интервюто за работа има няколко основни цели:

=> Да направите добро първо впечатление

=> Да придобиете повече информация за компанията

=> Да разберете кой и как взима решенията за назначаване

=> Да получите подробна информация за позицията и задълженията

=> Да разберете дали компанията и позицията задоволяват вашите потребности

=> Да осъзнаете какъв проблем, можете да решите на компанията, за да се продадете на най-висока цена, като преодолеете конкуренцията.


Повечето кандидати смятат, че единствената им цел на интервю за работа се крие само в точка едно и се ограничават до собственото им представяне. Но всъщност интервюто е двупосочен процес, в който и двете страни придобиват информация. И ако слушате добре и задавате правилните въпроси, вие със сигурност ще си издействате назначението.


Сега ще ви помогнем да разберете как да направите това стъпка по стъпка:


1.      Подгответе се за интервюто

Добрата подготовка върши 90% от работата.

Проучете компанията, разгледайте подробно изискванията за позицията, тренирайте как ще отговорите на най-често задаваните въпроси на интервю за работа, дефинирайте вашите въпроси към интервюиращите, за да придобиете нужната за вас информация, която да използвате,за да продадете таланта си на най-висока цена.


1.1  Съберете възможно най-много информация за компанията – това не включва само фирмения им сайт, а всичко, което може да се намери в интернет за тях. Например:  

=> Какви са продуктите и услугите на фирмата?

=> Каква е нейната история, настояще и прогнозируемо бъдеще?

=> С каква репутация е фирмата?

=> Какво споделят бивши и настоящи служители за нея?

=> Каква е фирмената култура и идентичност?

=> Социално отговорна компания ли е?

=> Какви каузи защитава?

=> Инвестира ли в служителите си?

=> Какви са оценките за мениджмънта?

=> Къде се намира в своя бранш?

=> Какви заплати предлага?

=> Кои са нейните най-сериозни конкуренти?

=> Какви са основните проблеми и предизвикателства в бранша на фирмата?

=> Какви са основните проблеми на фирмата?

 

1.2  Съберете възможно най-много информация за длъжността – много добре разтълкувайте задълженията и изискванията за позицията, разписани в обявата за работа.

=> Кои биха били основните задачи в ежедневието

=> Какви биха били предизвикателствата на длъжността

=> Какви са проблемите, за които споделят служителите на фирмата

=> Има ли възможности за развитие

=> Кой би бил прекия ръководител

=> Каква е структурата на екипа


1.3  Подгответе се за личното си представяне на интервюто – важно е първото впечатление, езика на тялото, уверения тон.

=> Подгответе кратко, ясно и точно представяне

=> Помислите за отговорите на най-често задаваните въпроси на интервю за работа

=> Набележете, каква информация не сте успели да набавите от своето проучване и задайте правилните въпроси, за да я придобиете

=> Да сте наясно със силните си страни и какъв проблем можете да решите на организацията, за да продадете опита, уменията и талантите си по най-успешния начин.

 

2.      Не закъснявайте за интервюто

За нормално закъснение се счита до 10 минути. Ако все пак ви се наложи да закъснеете, задължително трябва да предупредите интервюиращия.Трябва да имате логично обяснение, защо сте закъснели. Приемливи са само извънредни, непредвидени ситуации.


3.      Облекло

Проучете дрес-кода на компанията и се облечете подобаващо.Външният вид е от особено значение. Първото впечатление е много важно за протичането на срещата.


4.       Вредни навици

Преди интервю се въздържайте от вредни навици. Не си позволявайте да пушите или пиете преди интервю. Внимавайте на какви места сте стояли преди това, както не прекалявайте и с парфюмите. Хората са различни,имат различен праг на обоняние и харесват различни аромати. Не натрапвайте вашите предпочитания.


5.        Поведение на интервюто

Използвайте езика на тялото, за да създадете силно първо впечатление. Това е мощен инструмент, за да покажете увереност, откритост,внимание и да вдъхнете доверие. Бъдете позитивни, приветствайте с уверено ръкостискане, зрителният контакт е много важен. Той показва внимание и откритост. Говорете уверено, без притеснение. Интервюиращите нямат за цел да ви злепоставят, те имат нужда да си намерят точния човек по най-бърз начин. Те гледат на вас като на бъдещ колега, а не на враг. Не прекъсвайте и изслушвайте събеседника. Усмихвайте се често. Винаги говорете позитивно, не се оплаквайте от случки събития, колеги, бивши работодатели, това прави лошо впечатление. Ще ви помислят за поредния интригант. Повечето работодатели, отхвърлят такива кандидати. Покажете добри маниери, не преминавайте на „ти“ още от самото начало и винаги искайте разрешение, дали можете да преминете на „ти“. Не прекъсвайте,а слушайте внимателно, бъдете наблюдателни. Водете си бележки, така показвате явен интерес.


6.      Задавайте своите въпроси

Ако сте проучили фирмата и позицията със сигурност са възникнали у вас въпроси, от които се интересувате. Интересът ви, ще направи добро впечатление. Покажете, че сте се подготвили за интервюто.Задавайте въпроси, които ще ви дадат ясна представа за компанията, позицията,колегите. Какво ще се очаква от вас? И какъв е последващия етап на интервю процеса.


7.      Бъдете себе си

Не се опитвайте да цитирате заучени отговори. Дръжте се естествено и бъдете честни. Балансираното чувство за хумор е много приемливо.Отличете се с индивидуалността си. Не се притеснявайте да изтъквате слабости,няма безгрешни хора. Самия факт, че сте ги осъзнали и намерението да ги поправите е достатъчен, за да направите добро впечатление.


8.      Заплащане

Неимоверно ще се стигне и до въпроса за заплатата. Не се притеснявайте да си кажете цената, но преди това направете проучване, за да се оцените правилно. Не бъдете крайни, покажете че сте гъвкави и сте склонни да преговаряте. Информация как да преговаряте, можете да намерите тук.


9.       Затварящи въпроси

Задължително искайте информация за това какво следва след интервюто. Направете така, че да получите фиксиран срок за обратна връзка. По този начин ще имате основание да се свържете с интервюиращия, ако не спази срока за обратна връзка.


10.   Благодарствен имейл

Благодарете на интервюиращия за срещата, веднага след като се приберете от интервю. Така, ще осъществите първия контакт и ще можете да провеждате последващи, при необходимост. Това действие със сигурност ще ви отличи, защото 90% от кандидатите не изпращат благодарствен имейл, а това със сигурност показва уважение и мотивация за позицията.

 

Ако искате да разберете какви са етапите на интервюто, можете да прочетете тук.

JobSpace.bg автоматично свързва работодателите и търсещите работа, за да им помогне да се намерят и да се свържат директно, по-бързо и по-лесно от всякога! Нашите цели са да помогнем на търсещите работа да намерят работата, за която мечтаят! Да помогнем на работодателите да привличат по-бързо таланти! Да помогнем на двете страни да вземат по-добри решения въз основа на реални данни за пазара на труда!