Онлайн интервю

10 съвета как да се справим успешно с дистанционно интервю за работа

3638 by Jobspace.bg Интервю
Blog Title
18.02 2022

Светът се променя, променят се и начините за провеждане на интервю. С цел спестяване на време, а и заради КОВИД 19, много често вече организациите прибягват до провеждането на интервю по телефона или друг алтернативен канал с видео връзка, при първия етап от селекцията.

 

Дистанционното интервю може да варира от проста проверка дали кандидатът покрива най-общо критериите на позицията до много проучващо и задълбочено интервю.

 

Много от интервюираните намират този процес за твърде смущаващ, тъй като малко или много е нарушен физическия контакт и е по-трудно човек да направи добро първо впечатление и да  прецени как върви интервюто и дали се справя добре. Но всъщност, дистанционното интервю си има и своите предимства. Това е спокойствието на кандидата да е на сигурно и удобно място, където се чувства в свои води.

Най-добрият начин е да се подходи спокойно и да се действа, както на обикновено интервю.Важно е да се демонстрира колкото се може повече ентусиазъм, тъй като интервюиращият съди повече по гласа, отколкото от езика на тялото, тъй като визуалния контакт е по-ограничен.


Ето 10 съвета, как да се представите блестящо с дистанционното интервю


1.       Уговорете удобно време за интервюто

Въпреки,че дистанционните интервюта могат да се провеждат реално навсякъде и по всяко време е важно да уговорите удобно за вас време, когато ще сте свободен и отдаден изцяло на разговора. В противен случай е възможно да се разсейвате от допълнителни ангажименти и да оставите впечатление у интервюиращия, че позицията не е особено важна за вас, щом сте разсеян и съвместявате дискусията с нещо друго.


2.       Създайте си добро настроение и положителна нагласа

Тъй като при дистанционното интервю има ограничен физически и визуален контакт,вашето оръжие за добро впечатление, ще бъде вашия ентусиазъм и положителна нагласа. Добре е да показвате добро настроение и позитивно отношение в гласа и комуникацията, за да създадете добро първо впечатление.


3.       Намерете тихо и спокойно място, където да проведете разговора

Важно е разговорът да се провежда на подходящо място, където е спокойно, за да не ви разсейва и прекъсва никой. Както и да е достатъчно тихо, за да тече гладко и разбираемо дискусията. Това показва професионално отношение, уважение към събеседника и мотивация за позицията и компанията за която сте кандидатствали.


4.       Подгответе се

Също както обикновеното интервю, така и при отдалеченото е необходима предварителна подготовка. Ето тук можете да прочетете допълнителни съвети как да направите добро впечатление и какви са етапите на интервюто.

Разпечатайте си CV-то, което сте изпратили и с което разполага интервюиращия. Помислете за евентуалните въпроси, които той би могъл да ви зададе и подгответе своите отговори. Ако интервюто предполага задаване на специфични технически въпроси, можете да използвате допълнителни подкрепящи материали. Помислете какви въпроси вие бихте могли да зададете. Водете си записки.


5.       Заемете удобна поза

Ако интервюто се провежда с включена камера е много важно да изберете правилна светлина и фонът, който ще се вижда през камерата. Добре е да изглеждате професионално, така сякаш сте на присъствено интервю.


6.       Отговаряйте бързо и ясно

Използвайте професионална етика в комуникацията. Не прекъсвайте събеседника и никога не си позволявайте да пушите, ядете или пиете нещо различно освен вода, по време на интервюто. Говорете отчетливо, конкретно и ясно, с нужната самоувереност, че можете всичко това, което говорите. Акцентирайте на вашите силни страни, умения и таланти. Говорете в цифри за резултатите, които сте постигнали. И покажете приноса, който можете да дадете на организацията.


7.       Задавайте въпроси и си водете записки

Не забравяйте да покажете интереса си към компанията, като покажете че сте я проучили. Задавайте въпроси, чийто отговори ще ви дадат ключова информация за компанията и позицията, която няма откъде да прочетете и наострете слуха си, за да не пропуснете нещо важно, което може да ви е от полза в последващ етап на интервю процеса.


Какви въпроси можете да зададете на интервю за работа, можете да прочетете тук.


8.       Показвайте положително отношение и добронамереност

Доброто отношение и желанието за кооперация е ключа към успешно проведеното интервю.Арогантно, надменно или пренебрежително отношение към интервюиращия е недопустимо и говори за ниско възпитание. Дори и да не ви допадне позицията,доброто отношение е задължително. В противен случай е възможно да попаднете в черния списък на кандидатите. Не забравяйте, компаниите и HR специалистите също обменят информация. Лошо отношение с дадена компания или HR агенция, може да ви коства желана длъжност в друга компания.


9.      Изпратете благодарствено писмо

Ако искате да се отличите от конкурентите си, след интервюто изпратете благодарствено писмо. Със сигурност ще направите добро впечатление и ще ангажирате интервюиращия към обратна връзка.


10.   Направете си разбор

Важно е след всяко интервю да си анализирате шансовете за успех. Да проследите на кои въпроси се справихте добре и на кои не толкова, за да прецените как можете да подобрите представянето си в бъдеще.

 

JobSpace.bg автоматично свързва работодателите и търсещите работа, за да им помогне да се намерят и да се свържат директно, по-бързо и по-лесно от всякога! Нашите цели са да помогнем на търсещите работа да намерят работата, за която мечтаят! Да помогнем на работодателите да привличат по-бързо таланти! Да помогнем на двете страни да вземат по-добри решения въз основа на реални данни за пазара на труда!