Mistakes in creating a resume

What NOT to contain your resume!

770 by Jobspace.bg Curriculum vitae
Blog Title
03.11 2021

Всички знаем колко труден процес може да бъде търсенето на работа. А още по трудно е изготвянето на документи за кандидатстване. Не всеки знае как се пише автобиография (CV), какви секции трябва да съдържа, как да е подредена, а особено предизвикателство е нейното форматиране, за хора с по-малка техническа подготовка.


Но какви са основните грешки, при създаване на автобиография. Какво да НЕ съдържа вашата автобиография (CV)?


1. Думата „Автобиография“

Не използвайте думата „Автобиография“ като заглавие, достатъчно е да сте съхранили файла на документа, като автобиография. Вместо да заемете най-видимата част от вашия документ с думата „Автобиография“, можете да я използвате, за да акцентирате на по-важна за работодателя информация, като умения, постижения и т.н.


2. Дата на автобиографията

Не поставяйте дата на създаване на вашата автобиография, защото ако забравяте да я променяте при всеки ъпдейт, ще създадете впечатление, че кандидатствате със старо CV.


3. Неактуална или непрофесионална снимка

Винаги използвайте актуална и професионална снимка. Снимки от дискотеки, с домашни любимци или в неприлични пози са недопустими. Липсата на успех в търсенето на работа може да се дължи именно на непрофесионална снимка.


4. Чувствителна лична информация

Не споделяйте повече от необходимата лична информация във вашата автобиография. Достатъчно е да въведете града, в който живеете, имейл и телефон за връзка. Целта на автобиографията е да покаже вашия опит. Всяка допълнителна лична информация е във ваш собствен риск. Не поставяйте ЕГН, данни от личната карта, религия, етнос или друга чувствителна информация, която може да наруши непрекосновеността на личния ви живот.


5. Не описвайте вашия опит в таблици

Някои шаблони на автобиографии представят информацията в табличен вид, но повярвайте, табличната форма е много трудна за проследяване, както от рекрутърите, така и от някои софтуери за проследяване (ATS), които не могат да четат табличен формат. Може чрез табличната форма да ви се струва, че автобиографията ви е подредена, но повярвайте, това е много погрешна представа. 


6. Несвързан с позицията опит

Не описвайте несвързан с позицията, за която кандидатствате опит. Той няма да се вземе под внимание от специалистите по човешки ресурси, а само ще удължи вашата автобиография. Важно е информацията, която давате да е стегната, точна, ясна, подплатена с факти за достоверност, за да спечелите работодателя с точната информация в рамките на 6 секунди.


7. Твърде дълга автобиография

Прекалено дългата автобиография отегчава. Не описвайте целия си опит и подробно всичките си проекти, в които сте участвали. Специалистите по човешки ресурси очакват обобщена информация, в която да преценят дали опитът и уменията ви покриват техните изисквания за свободната позиция. Предназначението на автобиографията ви е да предизвика интерес за интервю. А в интервюто можете да изложите допълнителни подробности от своя опит. В зависимост от вашите цели, препоръчително е дължината на най-опитните кадри да е до три страници.   


8. Негативни думи

Не използвайте негативни думи, идеи или какво не сте правили до момента или какво не сте постигнали все още. Фокусирайте се на това, какво можете, какво сте направили и какво сте в процес да постигнете. Използвайте думи за действие, като „аз постигнах“, „аз реализирах“...


Прочетете също как да създадете перфектна автобиография


Също така JobSpace.bg предлага различни резюме темплейти, които ще отговорят на вашите кариерни цели.


Създайте своето резюме с Job Space Resume Writer сега!

JobSpace.bg automatically matching employers and job seekers to help them find and contact each other directly, faster and easier than ever! Our Goals are to help job seekers find the job they dream! To help employers attract top talents faster! To help both sides to make better decisions based on real data for the Job Market!