How do I write a resume (CV)?

Top 10 tips for creating a resume (CV) that sells!

1584 by Jobspace.bg Curriculum vitae
Blog Title
02.11 2021

Предполагам всеки от вас се е питал как да привлече внимание при кандидатстване за работа. Как да се отличи от останалите кандидати и да предизвика желание у работодателя за интервю? Отговорът на този въпрос се крие в шест секунди, които са ви необходими, за да създадете положително първо впечатление, при сканирането на вашето CV от специалиста по човешки ресурси.


Но задавали ли сте си въпроса как можете да привлечете вниманието за толкова кратко време. Ами отговора е прост, ако при сканиране на вашето CV , за 6 секунди, работодателят намери информацията която търси, то вие вече сте сред топ кандидатите за интервю.


Спестяването на време на специалиста по човешки ресурси е първата стъпка към успешното отличаване.


Ако се придържате към тези прости съвети ви гарантираме, че винаги ще сте сред поканените на интервю, защото вие сте на крачка от създаването на перфектната автобиография, която успешно ще продаде опита и уменията ви.


1. Уверете се, че избирате правилния формат на CV, който най-добре отговаря на вашите кариерни цели


Има много статии за видовете автобиографии и техните формати. Има множество готови темплейти, които могат да се използват наготово, но внимавайте как избирате темплейта на своето CV и дали той отговаря на целите, които искате да постигнете.


Имайте предвид пропуските във вашата заетост, нивото на кариерата - къде сте във вашата кариера сега и къде планирате да бъдете. В каква индустрия работите и за каква позиция кандидатствате. Дали сте в началото на вашата кариера или имате дългогодишен опит, който да опишете. И не на последно място, за да се откроите, трябва да избегнете масовите формати, като европейския формат на автобиография, например. Този формат е най използван, но вие не желаете да сте един от многото, нали?


2. Подготвяйте самостоятелна автобиография за всяка позиция, по която кандидатствате


Запомнете, видът и форматът на CV зависи от професионалният опит и целите, които сте си поставили. А основното правило, към което е добре да се придържате е да подготвяте различна автобиография за всяка позиция, за която кандидатствате. Защото е много важно да приспособявате автобиографията си към специфичните изисквания на всяка от позициите, за която кандидатствате.


3. Използвайте ключови думи


Опишете опита си, като използвате ключови думи от длъжностната характеристика на позицията, за която кандидатствате.


Погледнете терминологията, използвана от работодателя за описание на изискванията за позицията. След това използвайте същата терминология, за да опишете собствения си опит.


Ключовите думи са от съществено значение и за системите за проследяване на кандидатури - ATS (Applicant Tracking Systems), които масово се използват от големите организации.


4. Дръжте резюмето професионално.


Поддържайте резюмето си подредено. Вашата автобиография трябва да бъде лесна за четене. Не забравяйте, че имате 6 секунди, за да привлечете вниманието на специалистите по човешки ресурси. 6 секунди, в които да акцентирате на опита и уменията, които се търсят от работодателя, за конкретната длъжност, за която кандидатствате, представени по видим и разбран начин. Представянето на автобиография, която е прекалено претъпкана, трудно четима, объркваща или има пропуски в заетостта, предразполагащи към догатки - няма да ви свърши работа.


Акцентирайте на вашия най-уместен опит, спрямо позицията, за която кандидатствате. Избягвайте всичко, което потенциално би могло да накара работодателя да постави под въпрос здравия ви разум – използването на непрофесионална снимка, например. Покажете на работодателя, че сте сериозен за работата. Избягвайте изброяването на не свързан или неподходящ за позицията опит.


Когато изброявате отговорностите, които сте имали до момента, започнете с най-тясно свързаните с изискванията за позицията. Помислете кои части от текущата ви работа са най-свързани с позицията, за която кандидатствате и им дайте приоритет в автобиографията.


Ако сте в началото на кариерата си и нямате опит, разкажете история, в която сте допринесли за решаване на проблем в училище / университет или сте били доброволци в други организации. Така ще покажете вашата инициативност и придобит опит - макар и не професионален.


5. Обърнете внимание на постиженията си, с които се гордеете. Използвайте статистика, когато е възможно.


Когато изброявате своят опит, не преписвайте просто за по-лесно, задълженията от длъжностната ви характеристика. Изложете своите постижения, с които се гордеете.  Опишете какъв е вашия принос. Какъв проблем сте решили на вашия работодател? Как постигнахте тези резултати? Какви умения и таланти използвахте? Представете своите постижения като използвате статистика, графика или цифри, защото те са мощни инструменти, които бързо се забелязват. В 6-те секунди за сканиране на вашето CV от специалиста по човешки ресурси, тези числа наистина могат да имат голямо значение.  


6. Подчертайте своите силни страни, качества, умения, таланти


Не е достатъчно само да изброите, кои са ви силните страни, според самите вас. А да покажете защо смятате така и в какви ситуации са ви били от полза.


Препоръчително е да персонализирате автобиографията си, за да покажете как вашите таланти, умения и качества, конкретно отговарят на нуждите на работата, за която кандидатствате. Покажете на работодателя, че вие сте точния човек за тази длъжност. Покажете как вашите умения и знания ще решат важен проблем на работодателя. Изразете своята кауза и покажете как тя кореспондира с мисията и ценностите на организацията, за която кандидатствате. А за да покажете увереност, може дори да изложите план за действие, за решаване на проблема.

 

7. Използвайте своите хобита, за да покажете своята идентичност


В днешно време мениджърите вземат решения за наемане на служител въз основа на 60% на уменията и талантите му и 40% на неговите личностни качества и разбирания. Все по-голяма важност се придава на личностните качества на служителя и дали той ще се впише в колектива, ценностите и културата на организацията.


Работодателите искат да знаят, че ще се разбират с вас и че вие ще се разбирате с колегите си, затова е във ваша полза да посочите свои хобита, които биха ви помогнали в изграждането на доверие у работодателя. Които разкриват силни черти от характера ви и с които ще добавите стойност в работата си.


Ако сте бил или все още сте доброволец в добри инициативи или имате друга важна кауза във вашия живот, опишете я. Кажете защо сте мотивирани да отделите време и безвъзмезден труд за тази дейност. Дайте на специалиста по човешки ресурси по-добра представа за вас като служител, като използвате този раздел, за да опишете косвено вашата личност.


8. Бъдете честни


Не окрасявайте вашата автобиография с умения или задължения, които нямате или никога не сте вършили. Също така не преувеличавайте, само, за да впечатлите работодателя. Последното нещо, което искате е да получите работа,която не можете да вършите, нали? Преувеличаването може да ви спечели обаждане за интервю, но само ще си загубите времето да се явите, защото един опитен специалист по човешки ресурси ще ви разобличи още на първото интервю. Това никак няма да е в полза на вашия добър личен имидж, особено за позиция на по-високо кариерно ниво. Имайте предвид, че работодателите също общуват помежду си на различни събития и изложения. Те също проучват кандидатите си,така както вие проучвате работодателя, за които искате да работите.


9. Актуална информация за контакт


Повярвайте, не ви се иска да сте се постарали толкова много с изготвянето на перфектната автобиография (CV), а да не получите отговор заради грешна информация за контакт. Специалистите по човешки ресурси споделят, че това е много често допускано недоглеждане на кандидатите. Затова винаги проверявайте дали въведената информация за контакт е точна и актуална.


10. Проверете за грешки


Едно недоглеждане, може да срине доверието на работодателя към вашата кандидатура. Изключително лошо впечатление прави CV с правописни и пунктуационни грешки. Никой работодател не би наел неграмотен служител.


Но понякога е трудно сами да открием грешките си, затова можете да използвате различни редактори или да изпратите вече готовото CV, за проверка от приятел.

 

Ако не знаете как да създадете автобиография, какви секции трябва да съдържа, как да я подредите и от къде да започнетеС JobSpace.bg  не е нужно да знаете. JobSpace.bg предлага различни резюме темплейти, които ще отговорят на вашите кариерни цели.


Създайте своето резюме с Job Space Resume Writer сега!

JobSpace.bg automatically matching employers and job seekers to help them find and contact each other directly, faster and easier than ever! Our Goals are to help job seekers find the job they dream! To help employers attract top talents faster! To help both sides to make better decisions based on real data for the Job Market!