How do I create the perfect resume?

What does a modern CV look like and what goals does it achieve?

1199 by Jobspace.bg Curriculum vitae
Blog Title
03.11 2021

Много статии има изписани по темата. Много интерпретации има за това кое CV е най-подходящо. Има различни формати и видове автобиографии, които се твърди, че са подходящи за различни индустрии или позиции. Най – разпространения вариант на образец е европейския формат на автобиография.


Трябва обaче да си зададете един сериозен въпрос. До колко европейския формат на автобиография, може да ви отличи в една силно конкурентна среда. Отговорът е простичък, не може! Специалистите по подбор на персонал са се нагледали на безличния, шаблонен  европейски формат, който използват всички. И ако искате да се отличите като кандидат, трябва да бъдете по-креативни. Вижте съвети какво да НЕ включвате във вашата автобиография.


Съвременното CV задължително съдържа:


-         Лични данни

-         Умения

-         Образование и допълнителна квалификация

-         Професионален опит

 

А перфектна е всяка автобиография, която:


-         преминава всякакви системи за проследяване на кандидатури;

-         показва страстите, талантите и силните ви страни;

-         дава ясна представа за приноса, който можете да дадете като бъдещ служител;

-         помага на служителите по човешки ресурси да вземат решение да ви поканят на интервю за 6 секунди.


Крайната цел на всяко перфектно CV е успешно да ви продаде на пазара на труда и да предизвика покана за интервю.


Но какво търсят работодателите в едно CV и как да изберете най-подходящия формат на автобиография за вас?


Подобно на софтуерите за подбор, които все по-често се използват от компаниите, с цел оптимизиране на процесите, когато разглежда CV, специалистът по човешки ресурси първо го сканира и след това го чете. Той търси конкретни умения, опит, сертификати и ключови думи, съответстващи на отворената позиция. Така, че автобиография, в която специалистът по човешки ресурси открие информацията, която търси, само при сканиране е перфектната автобиография. Изследвания показват, че вниманието на рекрутъра, е добре да се грабне в рамките на 6 секунди от сканирането, в противен случай, вашето CV, може да бъде отхвърлено поради умора на рекрутъра или поради грешно формулирана и форматирана информация. Ето колко важно е как поднасяте информацията, за да е видима и оптимизирана при сканиране от специалист или система. Съвети как да създадете автобиографията, която ще ви продаде, можете да прочетете тук.


Уникалността на вашето CV се крие още в подбиране на точния темплейт на автобиография и фокусът, към които искате да насочите вниманието. Така, че да подчертаете силните си страни,  а да прикриете, доколкото е възможно – слабите.


За силни страни могат да се считат:


-         натрупан дългогодишен опит в организация с добър имидж;

-         кариерно израстване през годините;

-         придобиване на подходящи умения;

-         обучение и сертификати;

-         професионални постижения;

-         награди за добри резултати;

-         успешно реализирани проекти и т.н.


А най-честите предизвикателства при подготвяне на CV е при следните типове хора:


- хора с малко или без опит;

- хора, които често са си сменяли работата;

- хора, които имат пропуски в периодите на заетост.


Необходимо е те да изберат подходящ формат на CV, който да поставя на втори план недостатъците.


Ако имате дългогодишен опит и ясно кариерно израстване, то целта на вашето резюме ще бъде да покажете хронологията на опита и вашето развитие.


Ако нямате достатъчно опит или имате празнини в хронологията на опита ви, или пък искате да смените сферата, в която сте се развивали, целта ви ще бъде да акцентирате на постиженията, уменията ви, обучение, сертифициране,завършени проекти или проекти на свободна практика.


На база на целите, които искате да постигнете JobSpace.bg идентифицира нуждата от различни видове темплейтина резюме.


С използването на Job Space Resume Writer, вие имате възможност да изберете темплейт на резюме фокусиран върху силните ви страни и кариерните цели, които сте си поставили.


Просто създавате вашето резюме в три лесни стъпки

JobSpace.bg automatically matching employers and job seekers to help them find and contact each other directly, faster and easier than ever! Our Goals are to help job seekers find the job they dream! To help employers attract top talents faster! To help both sides to make better decisions based on real data for the Job Market!