Трите етапа на интервю за работа

През какви етапи преминава интервю за работа, за да сте наясно как да извлечете полза.

3121 by Jobspace.bg Интервю
Blog Title
18.02 2022

Всяко едно интервю за работа преминава през 3 важни етапа с точно определена полза.


1.      Установяване на връзка и създаване на невероятно първо впечатление

 

Установяването на връзка е моментът, в който се формира важното първо впечатление. Някои работодатели са в състояние да вземат решение за даден кандидат за тридесет секунди или по-малко. Обръща се внимание на физическото присъствие на кандидата и първите му отговори. Интервюиращите оценяват артикулацията и речника на интервюирания, позитивното му отношение и увереност.

 

Направи перфектна презентация.Всеки един кандидат трябва да е в състояние в рамките на една – две минути да се презентира така, че да изтъкне своите постижения свързани с позицията, за която е поканен на интервю, като обхване комбинацията от всички свои умения,качества и таланти, които определят силните му страни. И в хода на разговора,трябва да в състояние да съпоставя постиженията си с изискванията за позицията.Важно е да се говори в цифри и резултатите да са измерими. Говори позитивно,стегнато и по същество

 

2.       Събиране и обмен на информация

 

В този етап интервюиращия и интервюирания си задават въпроси с цел опознаване на опита и уменията на кандидата и събиране на информация за компанията, позицията и екипа на организацията. За целта всеки кандидат трябва да е наясно с отговорите на най-често задаваните въпроси на интервю за работа, както и да е наясно какво ще отговаря на въпроси, които биха го поставили в неизгодна ситуация като например:

-         Защо искате да напуснете настоящия си работодател?

-         Защо имате периоди в CV-то, в които сте били без работа?

-         Как се виждате след 5 години?

-         Каква заплата очаквате и т.н.

Подгответе се за въпроси на интервюто и неизбежното “Какво бихте искали да знаете за компанията?”. Използвайте тази възможност за получаване на информация, за да повлияете на решението на интервюиращия за започване на работата.


Какви точно въпроси можете да зададете, вижте тук.


3. Приключване

 

Ако интервюто ви е минало успешно, обикновено ще ви осведомят за следващата стъпка. На кандидатът може да му бъде дадена допълнителна информация за компанията, достъпна само за избраните. Ако кандидатът се провали на интервюто, може да очаква да чуе следното: “Ще прегледаме всички кандидатури и ще се свържем с вас.”

Ако сте се провалили, разговорът ще поеме друга насока– футбол, времето или друга неутрална тема, подготвяща оттеглянето на интервюиращия.

 

Как да се държим на интервю за работа, можете да прочетете тук.

JobSpace.bg автоматично свързва работодателите и търсещите работа, за да им помогне да се намерят и да се свържат директно, по-бързо и по-лесно от всякога! Нашите цели са да помогнем на търсещите работа да намерят работата, за която мечтаят! Да помогнем на работодателите да привличат по-бързо таланти! Да помогнем на двете страни да вземат по-добри решения въз основа на реални данни за пазара на труда!